Szinte nem telik el hét szén-monoxiddal összefüggő balesetek nélkül. A színtelen, szagtalan, mérgező gáz jelenlétével és veszélyeivel nem csak a fűtési időszakban kell számolnunk, hiszen a gázüzemű fürdőszobai vízmelegítő berendezések egész évben üzemelnek.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők rendszeres ellenőrzésével, illetve karbantartásával, a tökéletes égéshez szükséges levegőmennyiség utánpótlásával és szellőztetéssel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei fűtési időszak kezdete előtti hetekben négy alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak szén-monoxiddal kapcsolatos eseménynél. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, amely annak köszönhető, hogy mind a négy háztartásban szén-monoxid érzékelő volt felszerelve és a lakók idejében reagáltak a készülék jelzésére.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kiemelt feladatának tekinti a szén-monoxid-mérgezéses esetek számának csökkentését és a lakosság széles körű tájékoztatását. A figyelemfelhívás és megelőzés keretében az igazgatóság öt olyan háztartásnak adott át szén-monoxid érzékelő készüléket, ahol a kéményseprő sormunka végzésekor az ellenőrzést végző szakember indokoltnak találta és javasolta a jelzőeszköz felszerelését.